wspierają nas

wspierają nas

środa, 18 kwietnia 2012

Sekrety, których jeszcze nie znacie!

Złote myśli, czyli co tu zrobić, by na wadze nie przybywało:

× zanim sięgniesz po jedzenie, pomyśl dlaczego to robisz – przyjemność (zastanów się dwa razy i lepiej zrezygnuj) , czy głód (wyznacz granice, których przekroczyć nie wolno);

× patrz co masz na talerzu, złota zasada podziału: węglowodany (ziemniaki, makaron) – porcja wielkości pięści, białko (mięso, chudy nabiał) – porcja wielkości opakowania od papierosów, resztę miejsca na talerzu pozostaw na owoce i warzywa;

× 4-5 posiłków dziennie to najlepsza opcja, pozwalająca utrzymywać stały poziom glukozy w organizmie , nie powodując uczucia głodu;


× nie jedz na stojąco, nie pojadaj między posiłkami, a do stołu staraj się zasiadać o określonych porach, jedz często, ale w małych ilościach;

× jedzenie konsumuj powoli, wkładaj do ust małe porcje i dokładnie przeżuwaj, gdy poczujesz sytość zrezygnuj z kolejnego kęsa;


× przed wyjściem na proszoną kolację zjedz owoc (jabłko, banana), to zapełni żołądek i będzie Ci łatwiej odmówić sobie jedzenia wieczorową porą przyrządzonych posiłków (np. sałatek z majonezem i ciastek z kremem);

× nie sięgaj po potrawy wysoko przetworzone (np. chipsy) oraz  pozbawione tłuszczu i cukru, prowokują do pochłaniania ich bez opamiętania;


× jeśli się przejadłeś, zmniejsz kaloryczność następnego posiłku, bądź zrezygnuj z niego, notoryczne przejadanie się powoduje załączanie systemu magazynowania nadwyżek (dowiedziono, ze jednorazowo organizm może przyswoić maksymalnie do 700 kcal - reszta się odłoży w postaci tłuszczyku, haha [Ania] ).

autor: R. Ciechacki (Robin)


1 komentarz :